Dr.Ender Saraç'ın Domuz gribinden korunma önerileri

26 Ekim 2009 Pazartesi

Dr.Ender Saraç'ın Kanal D Doktorum Programında Domuz Gribine karşı korunmak için yapmış olduğu önerilerden birkaçı:
1-Kalabalık bir ortamda bulnduysanız,örneğin metroda,vapurda,biri size doğru hapşurduysa yada hasta olduğunu düşündüğünüz biriyle temasta bulunduysanız:
Kaynar suya 4-5damla Ökaliptus yağı damlatıp,eski usulde başınızın üstüne bir örtü veya havlu koyup,gözleriniz kapalı olarak buharı burnunuzdan derin bir nefes çekip ağızdan verin,bunu sabah üç dakika,akşam dışarıdan geldikten sonra üç dakika yapın.Bu nefes yollarınızı dezenfekte eder.
İkinci bir yol:Biri size doğru öksürdü veya hapşurursa hemen ağzınızda bir tane karanfil çiğneyin,karanfilin dezenfektan özelliği çok yüksektir.
2-Sofranızda soğanı veya sarımsağı eksik etmeyin,her ikisi de çok güçlü dezenfektanlardır.
Çiğ veya pişmiş yenilebilir,faydası aynıdır.

Bir de yeşil çay tarifi ferdi...Ihlamur,ekinezya,hibiskus,karanfil,kök zencefil,kuş burnu...bu 6 bitkiyi karıştırıp çayını için.Bitki dozajlarını ve günde kaç kez içilebilir onu kaçırdım...nette farklı sitelerde arayabilrsiniz.

Türkiye'de maalesef domuz gribinden bir kişiyi kaybettik.
Hastalığın ciddiyetinin farkında olun,lütfen insanlarla temastan kaçının.

Ateşi olan biri ile temas ettiğinizde yada herkezin sürekli dokunduğu otobüs veya metro tutunma direkleri gibi yerlere dokunduğunuzda ellerinizi bol sıvı sabunla ve mümkünse ılık suyla yıkayın,parmak aralarını iyi ovalayın,ellerinizi yüzüklerinizi çıkarıp yıkayın.Parmak uçlarınızı diğer elin avuç içine sürterek parmak uçlarını temizleyin.Bileklerinizi de son olarak yıkayıp çeşmenin vanasına su döküp dokunun,kapatın.
Ellerinizi yıkarken dokunduğunuz her şey mikrop taşıyıcı olabilir.
Çeşme,sabunluk,havlu,kapı kolu gibi....
Bu nedenle ellerinizi temizledikten sonra genel bir lavabo kullandıysanız bir havlu kağıdı parçası ile kapı kolunu açıp,kağıdı atın.
Not:Tırnaklarınızı kısa tutun,uzun tırnak arasındaki mikropları temizlemek zordur.

Umutmayın sadece el yıkamak,temiz olmak önemli değil.Asıl önemli olan doğru beslenmek,bol vitaminli taze yiyecekler yiyin.Vücut direncinizi güçlendirin.
Müge Anlıya konuk olan Dr. Jale Aytaç Sarıdoğan'ın bu tavsiyelerinin yanında her sabah biraz limonlu taze maydanoz yiyebilirsiniz,veya bir portakal yiyebilirsiniz.Ağzınızı tuzlu suyla gargara yaparsanız mikrop tuza dayanamaz diyor Jale Hanım.

Tvden öğrendiğim korunma yolları şimdilik bu kadar...yeni bilgiler buldukça ve öğrendikçe paylaşıcam.
Aşı yapılmalı mı yapılmamalı mı konusu hala bir muallak.
Sadece 6 aylıktan küçük bebeklere yapılmadığını söylüyorlar.Ve hamilelere kontrol altında yapılabiliyormuş..

Ama siz siz olun çocuklarınızı özellikle vitamini bol,mevsimsel besinlerle besleyin ki dirençleri yüksek olsun.
Sağlıklı günler dilerim.

0 yorum: